Leczenie schorzeń racic wiąże się z dużymi kosztami, ale można temu zapobiegać poprzez odpowiednią pielęgnację oraz regularną korekcję racic.
Czym jest korekcja racic?
Korekcja racic u bydła polega na ich obcinaniu, modelowaniu oraz formowaniu – nadaje się im właściwy kształt. Zabieg eliminuje ból związany z przeciążeniami, co wpływa przede wszystkim na ich wydajność (ilość mleka) oraz rozród. Zwierzę zmagające się problemami zdrowotnymi będzie np. mniej chętnie jadło paszę. Czasem jest to zabieg profilaktyczny, czasem – leczniczy, jeżeli bydło już zmaga się ze zmianami chorobowymi. Po korekcji róg ma lepszą sprężystość oraz stabilność podeszwy, który ułatwia chód. Na schorzenia bardziej narażone są tylne racice, więc to na nie należy zwracać szczególną uwagę podczas kontroli ich stanu.
Korekcja racic w pięciu etapach
Zabieg korekcji racic odbywa się w pięciu etapach.
Rozpoczyna się go podcinaniem racicy wewnętrznej. Dokonuje się pomiaru ściany przedniej, dopasowuje długość ściany przedniej i przeprowadza korektę podeszwy. Następnie przeprowadza się wyrównanie racicy zewnętrznej względem wewnętrznej. Dopasowuje długości, wyrównuje grubość wierzchołków oraz wykonuje korektę wysokości racicy zewnętrznej. Potem wycina się rowek przyosiowy – modeluje się wewnętrzną racicę i wydrąża zewnętrzną. Następnie odciąża się chorą racicę, a na koniec usuwa luźny róg i ewentualnie przycina racice.
Zabiegi te wykonuje się za pomocą specjalistycznego sprzętu, m.in. poskromu, cęgów, noży kopytowych, szlifierki kątowej. Najważniejsze jest, aby bydło było dobrze unieruchomione, lecz nie czuło się niekomfortowo podczas zabiegu. Jeśli zwierzę cierpli na schorzenia racic, do tego zadania należy wynająć fachowca, który doskonale zna budowę racic. W innym przypadku możemy zaszkodzić bydłu.
Korekcję racic przeprowadza się wczesną wiosną i jesienią, czyli 2 razy w roku. Robi się to przed zmianą podłoża (wyjściem na pastwisko i powrotem z niego). W przypadku zaniedbania racic bydła może dojść do przerostu rogu oraz zniekształcenia puszki racicowej.
Na co zwrócić uwagę, aby zapobiec schorzeniom racic
Aby zadbać o dobry stan racic, należy zwrócić uwagę na warunki panujące w oborze. Wilgotność powietrza i ściółki nie może być zbyt wysoka, bydło nie może być narażone na skażenie amoniakiem. Ważne jest dobre odżywianie. W diecie należy zadbać o obecność takich pierwiastków jak wapń, cynk, miedź, fosfor, selen oraz jod. Do paszy dodaje się biotynę, która zapobiega wielu schorzeniom racic i dba o ich spoistość.
Utrzymuje się prawidłową masę ciała u bydła, dzięki czemu racice i ścięgna do nich przylegające nie będą obciążone. Trzeba też umożliwić zwierzętom ruch – na choroby bardziej narażone jest bydło, które nie ma dostępu do pastwiska czy wybiegu, tak samo jak młode osobniki i te przed porodem.
Dbanie o racice bydła od urodzenia
Najlepiej pamiętać o pielęgnacji racic od urodzenia zwierzęcia, ponieważ pozwala to od początku wykształcić u niego poprawną postawę. Pierwszej kontroli poddaje się bydło mające 12-16 miesięcy. Jeżeli podczas niej nie wyjdzie nic niepokojącego, pierwsza korekta powinna zostać przeprowadzona kiedy ma 18-20 miesięcy.
Kąpiele racic
O higienę racic dba się przez wykonywanie kąpieli. Używa się do nich roztworów dezynfekujących, które wylewane są do specjalnych wanien lub na chłonną matę. Przyrządza się je zgodnie z instrukcją. Umieszcza się je w korytarzach przepędowych. Należy dbać o stan zabrudzenia preparatu oraz regularną wymianę – przeprowadza się ją 1-2 razy na tydzień. Na rynku dostępne są również spreje odkażające na zmiany chorobowe, przed których użyciem oczyszcza się racice.